Петър Берон, бивш лидер на СДС, пред „Труд news”: Президентът няма право да провежда собствена външна политика

автор: Тодор Токин

Дано не стане нужда тези момчета, които виждаме по улиците, да защитават България

Винаги е интересно да се разговаря с Петър Берон, един от основателите на СДС и негов бивш председател. Световноизвестен учен, обиколил целия свят. Какво е мнението му за ставащото в момента в България, за войната между президента и правителството по темата Украйна? Какво смята г-н Берон за кандидатурата за кмет на София на ППДБ? А за състоянието на Българската армия? Да чуем един от ветераните на българската демокрация.


Господин Берон, президентът и правителството са на нож по темата Украйна, особено след посещението на украинския президент Зеленски у  нас  –  да се дава или не оръжие…

Радев има право да си има позиция. Но той в момента е на една страна с БСП и „Възраждане“. Дали му нареждат от Кремъл това нещо – нито съм му светил, нито съм го виждал. Той си има тази позиция и не я е крил, още от първия ден каза, че Крим е руски. Но в Европа подписва всички общи документи за санкции срещу Русия, не постъпва като Орбан да заплашва с вето. Радев трябва да знае, че външната политика на България се определя от правителството и в Европа той е длъжен да действа съгласно българската позиция. Президентът няма право да провежда собствена външна политика.

Какъв е вашият коментар за образуванието, което ни управлява – коалиция, некоалиция, сглобка?

Трябваше да има някакво правителство, за да може да се приемат законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Сто пъти ни беше казано, че получаването на парите по него няма да стане със служебно временно правителство. Сега редовното правителство е като орел, рак и щука, но толкова. Такова правителство има в Европа, където се събират партии с различни идеологически  платформи, като Германия, например, където дълги години управляваше голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи. Само че там преговаряха месеци и подписаха коалиционно споразумение от 300-400 страници. Докато у нас нямаше нужда да се подписва такова споразумение, защото между двете коалиции няма голяма разлика в идеологиите. Те са евроатлантически структури. Разликите са по-скоро на лична основа, персонални сблъсъци  между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, но нямат големи идеологически противопоставяния.

А поради що се срамят да се нарекат коалиция?

Заради избирателите им. Защото дружината на Киро и на Асен  беше създадена на основата на борбата срещу Бойко Борисов и ГЕРБ и сега им е неудобно да кажат, че са се събрали с тях. Но искам да припомня един друг случай от историята, който не съм чувал да го споменават. Уинстън Чърчил  от октомврийската революция до Втората световна война през цялото време се е борил срещу болшевиките и срещу Русия по всички възможни начини. През 1940 година Англия е оставена сама да се бори срещу Хитлер. Американците още са неутрални, Русия помага на Германия със суровини според приятелския договор Молотов-Рибентроп, Европа е окупирана. Англия сама издържа една година на натиска на Хитлер. И когато американците влизат във войната, почувстват известно облекчение. Но голямото облекчение идва, когато Германия напада СССР на 22 юни 1941 г. И тогава Чърчил в реч по радиото казва: Бог ми е свидетел, че няма да си взема обратно нито една дума, която съм казал срещу болшевиките. Но сега се налага да воюваме заедно и ще воюваме!

През 1990 г. СДС и БСП имаха коренно различни идеологии, но направиха коалиционното правителство на Димитър Попов…

Правят се тези съпоставки. Но тогава седнахме да разговаряме с БКП, защото иначе трябваше да се сбием. Но ние нямахме никакво оръжие, всичкото беше в техните ръце, както и армията, и милицията, и парите, и местните власти. Щеше да стане неприятна бъркотия в страната, в която щяха да загинат доста хора. В крайна сметка комунистите щяха да отстъпят, както във всички социалистически тогава страни. Проведохме Кръгла маса по полския модел, сега ни питат – а къде е СДС? А къде е „Солидарност“, в която членуваха 10 милиона поляци? СДС изигра историческата си роля и се преобразува в други формации. А някои в БКП още през 80-те години  били казали – ако ще трябва да строим капитализъм,  ще го строим, но капиталистите ще сме ние. И докато ние вдигахме гюрултия за човешките права, те сдадоха всичко едно по едно, но без парите. Младите хора сега смятат, че   всичко това е паднало от небето – как така няма да можем да си приказваме каквото си искаме, да пътуваме където си искаме и да слушаме каквато си искаме музика, да се обличаме както си искаме? Всичко това е извоювано, крачка по крачка. Промениха националния празник, промениха герба и химна на страната, в който се пееше, че с нас Москва е в мир и в бой… Те се навиха на всичко, но в тях бяха парите и информацията. Те си запазиха парите и всички богати фамилии у нас имат червени връзки.

Като заговорихме за червените връзки, как ще коментирате кандидата на  ППДБ за кмет на София Васил Терзиев, наследник на висши деятели на Държавна сигурност?

Ами като искат, да си го избират. Чакам другите партии да си обявят кандидатите. Аз съм гласувал за Фандъкова, тя построи над 50 километра метро. Само това да беше направила, ще остане като паметник во веки веков. Ама не били подредени паветата – голяма работа, ще ги подредят. Но един бизнесмен кмет означава бизнес интереси. ППДБ са една бизнес дружинка. Спомням си какво бе казал датския ортак на Асен Василев. А Данчето за 10 години не се намери за какво да я обвинят. 

Нещо не ви разбирам, господин Берон. Нали още на първите митинги на СДС заклеймихте ченгетата, борихте се срещу ДС? Защо така лесно приемате кандидатурата на Терзиев?

Борихме се срещу това децата да не отговарят за делата на бащите си. Защото 45 години всеки един от нас е попълвал заявления за каквото и да било, където имаше един въпрос – имате ли роднини, засегнати от мероприятията на народната власт? Да е имал баща ти или дядо ти мелница, маслобойна или магазинче – това ти се влачеше години наред.  Нали искахме това да се промени. Този юнак Терзиев сега започва да разкрива бизнеса си, как бил започнал от нулата, което е невъзможно, защото всеки един милионер, като го питаш как е забогатял, казва – не ме питайте за първия милион, всичко останало ще ви го разкажа… А подквасата за първия му милион вероятно е с тези връзки. Но не може да бъде гонен за делата на дядо си и за брата на дядо си, на баща си и т.н.

Много хора от ДСБ, които са част от ППДБ, не приемат кандидатура, свързана с ДС, срещу която те са били повече от 30 години, а антикомунизмът е в основата на идеологията на тази партия, доколкото я има…

Ако щат да гласуват. Ако не искат, да си издигнат друг. Народът ще си каже думата през октомври. Има едни 25 на сто от избирателите, които още не са решили за кого да гласуват. Те ще решат всичко.

Вие сте в т.нар. патриотична ниша, господин Берон. Как ще коментирате поведението на „Възраждане“? Професор Георги Фотев я нарече неофашистка партия, премиерът Денков го цитира, прокуратурата започна разследване за действията на нейния лидер?

Фашистка партия, приказки… За фашизма си има дефиниция. Най-лесното е да лепнеш на някого такива епитети. „Възраждане“ е лидерска партия, както са и всички останали. Има даже и двулидерски.  А „лидер“ на немски е „фюрер“. „Възраждане“ психологически са набарали една широка маса хора в страната, която не харесва сегашната управа, не харесва ЕС, не харесва НАТО…

„Възраждане“ се изживява като патриотична партия, а вие сте председател на Съюза на патриотичните  сили „Защита“. Споделяте ли техните виждания?

Не съвсем. Ние сме на мнение, че България трябва да участва и в ЕС, и в НАТО. Защото ЕС е голямо постижение на европейските народи. Тази идея съществува доста отдавна. А НАТО гарантира, че никой няма да стъпва   на територията на страните-членки на Алианса. Даже играе роля при урегулиране на конфликтите между самите страни-членки, както с Гърция и Турция. С нашата армия, която със системни действия беше докарана до сегашното мизерно състояние, ние не можем да се противопоставим буквално на никого. И затова Зеленски ни се присмя за джепането – какво ще ви помогне то, ако някой ви нападне?  Ще го опукате за няколко дни и ще свърши. През Първата световна война сме воювали три години с всички велики сили и срещу всички съседи. Това време е минало. Сегашните юнаци, да са живи и здрави, но дано не стане нужда тези момчета, които виждаме по улиците, да защитават България. Предполагам, че и положението с резерва е трагично. Резерва, не става въпрос за действаща армия. Защото Швейцария няма действаща армия, но има възможност да изкара 650-700 000 души за 24 часа – облечени и въоръжени. Но и никой не ги застрашава. Хитлер не ги нападна, не само заради това, че там са парите, но в Алпите щеше да има такава съпротива, че той не искаше да се набутва там. Така че ако ние имахме един много добре подготвен резерв, положението щеше да бъде друго. А веднага след промените закриха Организацията за съдействие на отбраната – ОСО, която беше много полезна. Разграбиха имуществото ѝ и всичко това потъна. Закриха и строителни войски, те даваха на много големи неграмотни маси грамотност и първи и втори разряд на зидари, мазачи и други строителни работници. А сега …. Не може да има у нас неграмотни хора. В една Куба, може да е комунистическа, няма неграмотни, имат система за ограмотяване. Ако е въпроса, и у нас до 16 години образованието е задължително, но…

Каква щеше да бъде съдбата на България сега, ако преди 19 години не бяхме станали член на НАТО?

В историята няма „ако“. Ако туй, ако онуй… Ако Наполеон не беше влязъл в Русия, ако Хитлер не беше нападнал СССР… Много трудно е да се гадае сега. Някои страни не влязоха в НАТО, не само че не влязоха, но и воюваха срещу пакта. Сърбия бе бомбардирана.  До ден днешен си съществува, макар че загуби Косово. Те не могат да го прежалят, защото оттам е тръгнала сръбската нация. Това е като за нас Охрид. И ние не можем да го прежалим, но какво да правим.

Не можем, ама някои май го прежалиха…

Ние вътре в нас си не сме го прежалили. Аз написах една книжка – „Близката чужбина“, където съм цитирал и   стихотворението на Вазов „Па ща си ти?“ – Каква си ти. През 1913 година, когато сърбите стъпват в Македония, престолонаследникът Александър пита едно момиченце „па ща си ти“? То му отговаря „българка“ и той му удря шамар пред цялата публика. И тогава Вазов пише това стихотворение.

Да се върнем в наши дни с  темата Украйна

Историята с Украйна е доста сложна. Нападението на Путин беше не само престъпление, а беше, както би казал Талейран, нещо по-лошо, беше грешка. Може би някой го подведе, може и си е направил погрешно имперската сметка. Обаче Украйна е голяма страна, тя е пет пъти колкото България. Там бе съсредоточена голяма част от специалистите и ресурсите на бившия СССР – Донбас, Кривой рог, желязна руда, въглища, всичко си имат. Украйна не е за подценяване. Има една книга на Збигнев Бжежински, с когото съм разговарял лично в Белия дом. Той през целия си живот се е борил срещу Русия. Книгата му се казва „Голямата шахматна дъска“. Там крачка по крачка са описани нещата, които трябва да бъдат направени, за да се осигури хегемонията на САЩ в света. „Пакс американа“ – американският мир, както е имало „пакс романа“, „пакс британика“.   За да стане „пакс американа“ и да престанат да се репчат руснаците, Бжежински предлага първо от СССР да се отделят сателитите, бившите соцстрани. Това беше направено.  Второ – да се отделят бившите съветски републики, и това малко по малко става. Трето – Руската федерация да се разчлени колкото може повече. И Бжежински заключава, че от всичко това най-важна е съдбата на Украйна. Защото отиде ли Украйна в западния лагер, това ще бъде тежък удар срещу Русия.

Виждате ли някакъв начин войната да бъде прекратена, защото има опасност да се виетнамизира?

Трябва да се види кой има полза от нея. За повечето хора това е ужасно нещо. Една прекрасна страна, която се разсипва, а и до голяма степен се обърка целият свят.  Това е зле, ама не за всички. Има такива, за които това не е никак зле. На първо място това е военнопромишленият комплекс на всички държави, не само на САЩ. Тези десетки милиарди, които непрекъснато се гласуват като помощ за Украйна, те не отиват в джоба на Зеленски. Дават ги на своя военнопромишлен комплекс, за да върви производството. То върви и при нас, и в Русия. Другите, които имат полза, са геополитическите стремежи на управляващите кръгове в САЩ и Великобритания, които се борят срещу Русия от край време. За тях е дюшеш, че двете големи славянски страни се сбиха и се избиват. Така че те няма да искат войната да спре скоро. Руснаците са голяма страна и не може да се очаква, че ще капитулират. Зеленски казва, че трябва да платят репарации. Това няма да стане, защото репарации плаща една капитулирала страна. Русия може да се оттегли донякъде при някакви преговори, но няма да капитулира. Но колкото по-бързо свърши тази война, толкова по-добре за всички нормални хора. Защото в Русия има смахнати хора, които биха направили ядрен взрив.


Нашият гост Петър Берон е роден на 14 март 1940 г. В София. Той е виден български зоолог и биоспелеолог, изследовател на над 700 пещери и откривател на нови животински видове. Директор на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките от декември 1993 до 11 юли 2005 г. Председател на Българската федерация по спелеология от 1985 г. Народен представител в 7-то Велико народно събрание и 40-то Народно събрание, заместник-председател на 40-о Народно събрание. На президентските избори през 1992 е кандидат за вицепрезидент, а през 2001 и 2006 г. е кандидат за президент. Един от основателите на СДС през декември 1989 г., през 1990 г. е бил негов председател.

Абонамент за бюлетин

Бъдете запознати с актуалните новини. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Контакти

  • София – 1000, ул. "Пиротска" № 5, ет. 4

  • 0876399180

  • zashtita@gmail.com

За нас

Съюзът  на  патриотичните сили „ЗАЩИТА” – /СПС „ЗАЩИТА”/ е политическа организация на български граждани,обединени от идеята за изграждане на общество, основано на принципите за свобода на личността , справедливост и равенство пред Закона, за постигане на икономически и духовен просперитет на нацията и защита на нейните интереси.

© 2019 Всички права запазени.